ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI
ALANIN TANIMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lojistik, taşıma, depolama, gümrük ve diğer tedarik zinciri prosedür işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Ulaştırma hizmetleriyle, ürün veya hizmetler hedef pazarlara daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Ulaştırma hizmetleri, lojistik faaliyetlerin özünü içermektedir.
ALANIN AMACI
Günümüzün iş dünyası, içerisinde mal, teknoloji ve varlıkların yer aldığı uluslararası bir rekabet arenasına dönüşmüştür. Başarıya ulaşmak için kullanılan stratejiler ve bunlara uygun faaliyetlerin, önemi gittikçe artmıştır. Lojistik, üreticiden nihai tüketiciye ulaşmak için tüm organizasyonu ve kaynaklarını en uyumlu şekilde hareket ettirebilme yeteneği olarak iş dünyasının gündemine girmiştir.
Ulaştırma Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda, gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
DAL PROGRAMLARI TANIMLARI VE AMAÇLARI
-
LOJİSTİK ELEMANI
TANIMI: Madde-malzeme akışını ve depolanmasını, üretimdeki stokları, tamamlanan mamulleri, bunlarla ilişkili hizmet ve bilgileri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim noktasından tüketim noktasına planlayan, uygulayan ve etkinliği kontrol eden nitelikli kişidir.
Lojistik elemanı çoğunlukla fabrika ve depolar, ofis ortamı, araç yükleme-boşaltma alanı gibi açık ve kapalı ortamlarda çalışırlar. Buralar yükleme yapılacak araçların fiziksel kontrolü, depolarda mal giriş ve çıkışlarının sistemli bir şekilde sağlanması, belgelerin düzenlenmesi, malların hızlı, güvenli ve zamanında ulaşımının ve müşteri memnuniyetinin sağlanması ile ilgili işlerin yapıldığı farklı ortamlardır. Çalışma ağırlıklı olarak ofis ortamında yapıldığından ortam lojistik elemanı için rahat ve uygundur. Fabrika sahaları ve depo ortamlarında iş güvenliği kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.
Görevleri
-
Dağıtım yapmak,
-
Depo yönetim işlemlerini gerçekleştirmek,
-
Depo tasarımı işlemlerini yapmak,
-
Stok yönetimi işlemleri yapmak,
-
Bilgisayarda ofis programlarını kullanmak,
-
Bilgisayarda yazı hazırlamak,
-
Temel lojistik işlemlerini gerçekleştirmek,
-
Taşımacılık işlemlerini gerçekleştirmek,
-
Lojistikte kullanılan belgeleri düzenlemek,
-
Lojistikte satın alma işlemleri gerçekleştirmek,
-
Depodaki araç ve malzemeleri kullanabilmek,
-
Gümrük işlemlerini gerçekleştirmek,
-
Sigorta işlemlerini yapmak,
-
Toplam kalite yönetimini uygulamak,
-
Büro hizmetlerini yürütmektir.
Lojistik elemanı olmak isteyenlerin;
-
Teknolojik cihazları kullanma yeteneğine ve matematiksel düşünce yeteneğine sahip,
-
Disiplinli, takipçi ve titiz,
-
Liderlik vasıflarına sahip,
-
Koordineli çalışma, emir - komuta altında çalışma yeteneğine sahip,
-
Sabırlı ve soğukkanlı,
-
Zor ve değişken şartlara kolay uyum sağlayabilen,
-
Gerektiğinde çabuk ve doğru karar verebilen,
-
Yabancı dil konusunda yetenekli olmaları vb.
İSTİHDAM ALANLARI:
Lojistik alanında çalışacak meslek elemanı için geniş bir iş ve çalışma alanı vardır. Lojistik işletmeleri, fabrikalar, gümrük işletmeleri, ithalat ve ihracat yapan firmalar, organizasyon ve fuar yapan firmalar, ulaştırma ve nakliye firmaları, depolar, büyük mağazalar gibi iş yerlerinde iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir.
Bu bölümünden mezun olanlar:
-
Dış Ticaret ile ilgili olan bütün devlet ve özel sektör kurumlarında çalışabilir.
-
Ulusal ve uluslararası taşımacılık firmalarında çalışabilir.
-
Yurtdışındaki firmaların Türkiye ile Türkiye'deki firmaların yurtdışındaki firmalar ile bağlantılarını sağlayabilir.